Nemocnica rozviazala pracovný pomer s 18 zamestnancami

04.08.2009 Svidník

Nemocnica s poliklinikou armádneho generála L. Svobodu vo Svidníku znižuje stavy zamestnancov.
Ako dnes uviedol pre TASR jej generálny riaditeľ Michal Adami, v zdravotníckom zariadení sa uskutočnil čiastočný audit a vedenie sa rozhodlo k 1. augustu rozviazať pracovný pomer s 18 zamestnancami. Prepúšťanie sa týka predovšetkým robotníckych, technicko-hospodárskych profesií a pracovníkov bezpečnostnej služby.
\"Vzhľadom na to, že v troch nemocniciach v Humennom, Svidníku a Košiciach máme jedno spoločné vedenie, dokážeme efektívne zabezpečovať chod všetkých zariadení s menším počtom administratívnych síl, \" konštatoval Adami.
Zamestnanci, ktorí opustili nemocnicu po dohode začiatkom augusta, dostanú odstupné vo výške šiestich platov a ďalšie dva im vyplatia v zmysle kolektívnej zmluvy uzatvorenej s odborovou organizáciou. Tí, ktorí dohodu neuzatvorili, zostávajú v trojmesačnej výpovednej lehote a následne im vyplatia päťmesačné odstupné.
O zámeroch nemocnice jej vedenie už informovalo členov Mestskej rady vo Svidníku a plánujú ich prezentovať aj na zasadnutí mestského zastupiteľstva.
Podľa Adamiho v záujme skvalitnenia služieb nemocnica prijala v priebehu júla dvoch lekárov, ktorí posilnili interné oddelenie. V najbližšom čase plánujú otvoriť oddelenie jednodňovej zdravotnej starostlivosti, nakoľko za takýmito službami museli doteraz pacienti cestovať do iných miest. \"V tejto súvislosti sme už požiadali zdravotné poisťovne o zazmluvnenie tejto činnosti, \" povedal generálny riaditeľ. Zároveň dodal, že všetky racionalizačné opatrenia v nemocnici sú realizované tak, aby boli splnené legislatívne podmienky na zabezpečenie zdravotnej starostlivosti.
Predseda Základnej organizácie Odborového zväzu zdravotníctva a sociálnych služieb vo svidníckej nemocnici Branislav Kočiš dnes pre TASR uviedol, že odbory rozhodnutie manažmentu o prijatí racionalizačných opatrení zobrali na vedomie, so znižovaním stavu pracovníkov však nesúhlasia. Podľa Kočiša v nemocnici nie je až taká prezamestnanosť, aby sa muselo prepúšťať.
 

Vyberte región